Diseminarea Proiectului Erasmus „Brexitul încotro?”

Anunţ organizare concurs pentru postul de Bibliotecar
September 24, 2017
ANUNȚ PUBLICITAR
January 9, 2018
Proiect Erasmus Brexitul incotro

În perioada 23.10.2017-01.11.2017, 30 de tineri cu vârstele cuprinse între 12 și 18 ani au început activitățile din cadrul proiectului Erasmus cu titlul: Brexitul încotro? In orasul Todmorden din Anglia. Au existat participanți din trei țări diferite (Anglia, Franța, România), printre care se numără și 10 tineri din Aiud, însoțiți de doamnele profesoare Bușă Alexandra, profesor de limba franceză la Colegiul Național „Titu Maiorescu”, Aiud, respectiv Gabor Elena Ela, profesor de limba engleză la Colegiul Național „Bethlen Gábor”, Aiud.

Acest proiect a avut ca obiectiv interacțiunea și colaborarea dintre orașele înfrățite dar și conștientizarea noțiunii de Brexit și a efectelor acestuia.

Pentru ca elevii să înțeleagă mai bine opinia oamenilor în legătură cu Brexitul, aceștia au intervievat locuitorii orașului Todmorden, iar pe lângă asta aceștia au vizitat și câteva întreprinderi încercând să înțeleagă mai bine cum vor fi acestea afectate și implicit economia.

De asemenea elevii au vizitat liceul din Todmorden unde au discutat despre Brexit dar și despre cum s-a ajuns la acesta. După și-au creat propriile opere de artă cu scopul de a exprima ceea ce înseamnă Brexitul pentru ei și la final au intervievat câțiva dintre elevii din liceu.

Trebuie menționat că participanții au luat parte în proiectul Incredible Edible din orașul Todmorden, activitate care i-a ajutat să conștientizeze cât de important este acest proiect pentru comunitatea acestui oraș.

Adresa blogului creat in timpul proiectului:  https://cjcm.jimdo.com/   

 

***Părerile elevilor in legatura cu acest proiect:

Călin Lorena: Aș vrea să încep prin a spune că unul dintre principalele beneficii ale acestui proiect asupra mea a fost faptul că am devenit mult mai încrezătoare în propriile forțe și principii. Pot spune că această experiență mi-a crescut nivelul de încredere în capacitățile mele de exprimare în cele două limbi, engleza și franceza, iar dorința mea de a învăța lucruri noi și de a descoperi culturi și valori diferite a luat avânt considerabil. De asemenea, toate activitățile desfășurate în Todmorden și nu numai, cât și ideea de a conviețui alături de alți 20 de tineri proveniți din culturi diferite mă vor ajuta să comunic mult mai ușor în viitor, fiind capabilă să mă adaptez la orice situație spontană.

Moldovan Bianca: Pentru mine acest proiect a reprezentat prilejul de a cunoaște persoane de diferite naționalități dar și de a-mi îmbunătăți cunoștințele în ceea ce privește comunicarea în limba engleză respectiv franceză. Consider că acest proiect m-a ajutat să învăț lucruri noi despre diferite culturi fapt ce m-am ajutat să privesc anumite probleme din mai multe perspective. Faptul că am participat în acest proiect mă va ajuta foarte mult pe viitor deoarece în cadrul acestuia am învățat să mă încred în propriile forțe și am devenit mai flexibilă în ceea ce privește gândirea așa că voi putea să mă adaptez mult mai ușor.

Nemeș Maria: În cadrul acestui proiect am întâlnit persoane noi și am descoperit diferite perspective, destul de impresionante pot spune, ale tinerilor de vârsta mea. Am văzut că aceștia știu să se implice într-un proiect și să îl ducă până la capăt. Nu am avut timp să ne plictisim, din contră, programul propunea activități pentru a ne ține ocupați, atenți și implicați. Am avut ocazia de a mă exprima cu mai multă ușurință în cele 2 limbi: engleza și franceza. Am învățat că prima părere pe care mi-o fac despre anumite persoane, înainte de a le cunoaște poate fi foarte înșelătoare. Deoarece, am reușit să-i cunosc puțin pe englezii și francezii alături de care am participat la acest proiect și până la momentul despărțirii am ajuns să mă simt în largul meu alături de ei și să îmi pară rău că mă întorc acasă.

Oltean Iulia: Pentru mine, acest proiect a însemnat în primul rând socializarea, interacționarea și cunoașterea altor tineri și a altor persoane de diferite națiuni. Mi-a făcut foarte mare plăcere să particip și să iau parte la minunatele activități ce ne-au fost pregătite. Totul a fost foarte bine organizat și peste așteptările mele. Pe viitor, sper să mai am ocazia de a participa la astfel de proiecte deschizătoare de noi orizonturi cu privire la societatea în care trăim. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest proiect.

Hirean Roxana: Consider că acest proiect m-a ajutat să-mi îmbunătățesc cunoștintele dobândite până acum, să reușesc să cooperez și să lucrez în echipă cu alți elevi din Europa. Prin intermediul proiectului am descoperit noi stiluri de viață, sisteme diferite de învățare și oameni noi, cu care vreau să păstrez legătura pentru proiectele următoare. Tema proiectului, Brexitul mi s-a părut una diferită și totodată interesantă pentru un grup de tineri, deoarece am fost nevoiți să luăm in considerare opiniile cetățenilor. Nu am impresii negative legate de acest proiect și îmi doresc foarte mult să particip și la următorul.

Horea Bâlc: Pentru mine, avantajul principal al proiectului a fost legat de relațiile de prietenie stabilite cu tinerii celor 2 tări, Marea Britanie și Franța. Interacționarea cu aceștia și schimbarea reciprocă de păreri au depășit limitele culturale și de limbă. Totodată, chestionarea întreprinderilor locale mi-a oferit o nouă perspectivă asupra viitorului meu profesional. Însă utilizarea proastă a timpului a condus la unele momente de incertitudine sau nerealizarea mai multor obiective stabilite inițial.

Diana Maier: Personal, acest proiect mi-a permis descoperirea mentalităților occidentale, a stilurilor de viață, concepțiilor și limitărilor cultural-politice. Tema proiectului mi s-a părut una foarte interesantă, locul a fost unul fascinant din punct de vedere arhitectural și cultural, iar oamenii cu care am interactionat deschiși, politicoși si interesați. Un minus ar fi adresat gestionării timpului, limitat în defavoarea descoperirii întregului stil de viață tipic englezesc. Cu toate acestea, experiența a fost una inedită, plină de provocări și oportunități.

Paula Maier: Din punctul meu de vedere, proiectul a reprezentat o abordare intelectuală definită prin colaborarea dintre 3 grupe diferite, fiecare cu concepte diferite. Prin intermediul aptitudinilor lingvistice s-au desfășurat activitățile artistice, de grădinărit, gătit, etc, reușind să-și imprime principiile în mentalitatea necesară unei cariere de succes. Vizita la compania PEXTenement a fost una neașteptată din punct de vedere industrial, scopul fiind importanța produselor naturale în viața fiecăruia. Experiența s-a dovedit una de succes datorită locurilor și a oamenilor implicați.

Katona Zsolt: Pentru mine, acest proiect a însemnat în primul rând ocazia de a cunoaşte persoane noi, de diferite naționalități şi de a învăța lucruri noi despre diferite culturi. Datorită acestui proiect am devenit mai încrezător în forțele proprii, mai sociabil. Am avut ocazia de a-mi îmbunătății abilitățile de exprimare în limba engleză, respectiv franceză. Mi-am dat seama că este foarte important să te implici în diferitele activități dacă vrei să vezi o schimbare. Pe viitor, sper să mai am ocazia să particip la astfel de proiecte şi îmi doresc ca şi alți tineri să aibă parte de experiența de care am avut eu parte în acest proiect, o experiență unică în viață.

Basa Laura: Pentru mine acest proiect a însemnat oportunitatea de a vizita locuri noi și de a face cunoștință cu persoane din culturi diferite. A fost o experiență inedită, cele 10 zile au fost atât distractive cât și extrem de utile pe plan educațional. Am avut ocazia de a-mi îmbunătății vocabularul la limba engleză și franceză și de a comunica cu tineri de vârsta mea din țări diferite. Presupun că organizarea mai eficientă a timpului ne-ar fi ajutat să explorăm mai mult țara unde am petrecut aceste zile, dar totuși pentru mine aceasta a fost o experiență plăcută. Mă bucur că am putut face parte din acest proiect și sunt mulțumită că totul s-a petrecut cu bine.

Aşadar, impresia generală este una pozitivă, raportată la realitatea social-politico-culturală a Marii Britanii, proiectul fiind doar un început pentru următoarele colaborări internaționale cu cele 2 țări.